FOR US MOTHER'S
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
FOR US MOTHER'S


 
AcasaAcasa  PORTALPORTAL  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Alimentatia

In jos 
AutorMesaj
Mycka_rose
Admin
Admin
Mycka_rose


Numarul mesajelor : 33060
Data de inscriere : 08/06/2009
Varsta : 37
Localizare : ma regasesc in umbra pasilor inimii tale

Alimentatia Empty
MesajSubiect: Alimentatia   Alimentatia Icon_minitimeVin Feb 11, 2011 4:59 pm


Alimentatia



Alimentatia cainilor este o problema deosebit de complexa, care trebuie tratata cu seriozitate, astazi cand se cunosc atatea despre consumul de energie al organismului si despre calorii, despre dieta si princiipiile de alimentatie, o hranire empirica nu mai poate fi conceputa. Ca si la om elementele nutritive de baza, indispensabile cainelui, sunt urmatoarele:



-proteinele sau albuminele pe care le gasim indeosebi in lapte, carne, peste sau in derivatele acestora.

-lipidele sau grasimile animale sau vegetale

-glucidele sau hidrocarbonatii pe care le contin o serie de alimente ca zaharul, orezul, faina sau pastele fainoase, etc.

-sarurile minerale, in special calciu, fosfor, clorura de sodiu(sare de bucatarie), magneziu si altele.

-vitaminele indeosebi cele din grupele A, B, D si E.



Compunerea ratiei zilnice de mancare va fi armonios constituita si va tine seama de proportia dintre aceste elemente nutritive. De pilda intre proteine si glucide, la un animal in curs de dezvoltare raportul optim este de 1/3. Raportul intre calciu si fosfor asimilabile zilnic de organism, este si el bine determinat, fiind de 1/1.2 . Sa facem o scurta incursiune ni lumea vitaminelor, un subiect delicat unde, de obicei, ne lovim fie de lipsuri, fie de abuzuri. Stim cu totii ca vitaminele sunt indispensabile vietii dar folosirea lor nu poate fi fantezista in special in primele 7-8 luni de viata ale cainelui. Cel mai rezonabil este sa apelati la un medic veterinar pentru a stabili necesitatile si dozele necesare. IN NICI UN CAZ SA NU PERMITETI FIECARUI MEMBRU AL FAMILIEI SA CONTRIBUIE SI EL CU CATE CEVA . Cateva cuvinte despre fiecare grupa:



Vitamina A este considerata ca un factor de crestere extrem de important la cateii tineri. Ea indeplineste rolul de protectie impotriva infectiilor, intervine in procesele delicate ale vazului si in protejarea pielii. Se gaseste in peste, in ficat, si in untura de peste. De asemenea in morcovii cruzi, organismul avand facultatea de a transforma carotena continuta de morcovi in vitamina A.



Vitaminele din grupa Bsunt deosebit de importantec si intervin, mai putin in perioada de crestere, la buna functionaer a organismului a cainelui adult. Vitamina B1 are o importanta primordiala in sinteza glucidelor. B2 in elaborarea proteinelor, B6 in procesele dermatologice si in frumusetea si sanatatea parului, iar B12 in formarea globulelor rosii. Ele se gasesc ni lapte, in carne, in legumele crude, ni orez si in drojdia de bere.



Vitamina C sau vitamina de efort, cum mai este denumita, nu pare a fi indispensabila cainelui. Ea devine utila doar in cazurile in care un tratament exagerat de vitamina D cere compresarea .



Vitamina D este cunoscuta sub numele de vitamina antirahitica. Rolul ei este sa serveasca la fixarea calciului si a fosforului necesar osificarii scheletului. In natura se gaseste in untura de peste. La cateii tineri cantitatea necesara de vitamina D este de 4 ori mai mare decat cea care este in continuarea utila de doza de intretinere la un caine adult.Vitamina D se fabrica si in piele, sub actiunea razelor ultraviolete, motiv pentru care se recomanda cu atata insistenta tinerea cateilor tineri cat mai mult in aer liber, la soare.



Vitamina Ecunoscuta sub numele de vitamina anti-sterilitatii, actioneaza in metabolismul tesuturilor nervoase si musculoase, fiind necesara si femelelor gestante pentru a da nastere la catei bine dezvolati. Fiind solubila in lipide se gaseste in germinarea cerealelor, in carne si in drojdie.
Sus In jos
https://mothers-flowers.forumgratuit.ro
 
Alimentatia
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Alimentatia si greturile de dimineata
» Alimentatia femeii insarcinate

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
FOR US MOTHER'S :: NECUVANTATOARELE - prietenii nostri fideli :: CAINII-
Mergi direct la: