[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] Prin procesul de murare, legumele îşi păstrează toate substanţele nutritive. Murăturile au o densitate calorică mică, fiind indicate şi în dietele pentru siluetă. De asemenea, murăturile sunt şi sănătoase.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Indiferent că le prepari imediat după ce le-ai cumpărat sau vrei să le păstrezi proaspete peste iarnă, trebuie să ştii cum să depozitezi legumelepentru a-şi păstra valoarea nutritivă. Iată câteva sfaturi care-ţi vor fi de ajutor în bucătărie.
PRAZUL- Alege prazul cu frunze verde-închisPrazul trebuie să fie proaspăt, ferm, drept, cu o rădăcină albă şi frunze de un verde închis. Trebuie evitat prazul care prezintă imperfecţiuni la suprafaţă sau care are formaţiuni de bulb la bază.
Depozitează-l într-un loc răcoros Pune legăturile nespălate într-un loc răcoros şi întunecat. Prazul poate fi depozitat şi în frigider, într-o pungă din hârtie, pentru a împiedica să transpire. Dacă vrei să-l păstrezi peste iarnă, trebuie să-i îngropi rădăcina şi o parte din tulpină într-o lădiţă cu nisip.
VINETELE- Cumpără vinete cu codiţă verdeVinetele trebuie să fie potrivit de mari şi cu un aspect strălucitor. Cumpără-le pe cele care au codiţa verde. Coaja lor trebuie să fie fermă, de culoare vie, fără pete, puncte moi sau tăieturi. Pentru a nu le cumpăra uscate în interior, bate uşor în coajă: sunetul nu trebuie să fie „de gol".
Nu le ţine în umezealăSpaţiul de depozitare trebuie să fie răcoros, uscat şi ferit de lumină puternică. Indicat este să le ţii în frigider într-o pungă de plastic găurită sau în cutia pentru legume pe care ai curăţat-o şi uscat-o bine înainte. În acest fel, rezistă până la 7 zile.
CARTOFII - Evită cartofii moi şi pătaţiCartofii trebuie să fie de mărime mijlocie spre mare, să nu fie moi sau să prezinte pete închise la culoare. De asemenea, trebuie evitaţi cartofii care sunt încolţiţi sau cu coaja zbârcită. Cumpără doar legume care îţi par sănătoase, fără puncte negre, cu coaja cât mai netedă.
Păstrează cartofii în pământ Cartofii nu trebuie păstraţi în frigider, ci într-un loc răcoros şi întunecat (un beci, o debara sau o cămară). De asemenea, cartofii pot fi îngropaţi în pământ, într-o lădiţă destinată special pentru depozitarea lor. Când îi vei dezgropa, vor fi la fel de proaspeţi ca şi când i-ai fi cules din grădină.
ROŞIILE- Fii atent la culoarea lor Alege legume cu coaja fină şi strălucitoare. Roşiile nu trebuie să fie prea tari, pentru că atunci înseamnă că nu sunt suficient de coapte. Nu cumpăra roşii cu pulpa pătată sau crăpată. Când le alegi, dacă simţi miros de acru, nu le cumpăra: roşiile sunt pe cale să se strice! Alege legume de dimensiuni medii şi fii atent la culoarea lor.
Nu păstra roşiile în frigider!Roşiile nu se păstrează în frigider, deoarece temperaturile scăzute le înmoaie şi le fac să-şi piardă aroma. Roşiile se pun într-un vas deschis, într-un loc răcoros. Astfel, se vor păstra proaspete timp mai îndelungat. Înainte de depozitare, roşiile se spală, se usucă şi se sortează.
MORCOVII - Morcovii de mărime mare sunt trecuţiMorcovii trebuie să fie de mărime mijlocie. Nu alege legume foarte mari pentru că s-ar putea să fie mult prea mature şi de consistentă seacă. Fii atent la culoarea lor, să nu fie verzi la bază pentru că va trebui să arunci acea porţiune.
Morcovii se depozitează în nisipDacă vrem să-i păstrăm peste iarnă, morcovii pot fi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip, într-un loc ferit de lumină şi cât mai răcoros. Dacă dorim să-i folosim în scurt timp la prepararea mâncărurilor atunci ei pof fi depozitaţi în frigider, dar fără a fi spălaţi înainte. Rupe-le frunzele (dacă au) pentru că acestea se veştejesc repede iar leguma se poate strica.
Pune-le la murat fără să-şi piardă valoarea nutritivăGheroghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, ne dă câteva sfaturi.
"
Dacă nu ai cum să păstrezi legumele peste iarnă în starea lor proaspătă, atunci se pot pune la murat fără să-şi piardă din valoarea nutritivă. Conservele de legume sterilizate în oţet nu sunt murături. Legumele proaspete, sănătoase su cufundă în saramură obţinută din sare autohtonă sau marină. Temperatura optimă de fermentare trebuie să fie 4 grade. Fermentaţia trebuie să aibă loc în butoaie de stejar sau borcane de sticlă.